Ce este o comunitate? Auzim peste tot pe online vorbindu-se de comunitati, dar ce sunt de fapt? O definitie ar fi urmatoarea: comunitatea este un grup de oameni care impartasesc interese, dorinte, preferinte, obiective etc. comune.
Fiecare dintre noi facem parte dintr-o comunitate, fie ca este vorba despre comunitati profesionale sau bazate pe anumite interese si scopuri. Este in firea omului sa fie social, sa caute compania altor oameni cu care se aseamana din anumite puncte de vedere, cu care rezoneaza pe anumite domenii, teme, subiecte etc. Iar online-ul pune la dispozitie toate tool-urile necesare pentru ca acest lucru sa fie mult mai simplu si mai rapid de facut. Motiv pentru care retelele sociale au devenit efectiv un fenomen pentru comunicarea online.
Ca brand cand vrei sa construiesti o comunitate online in jurul tau, trebuie in primul rand sa-ti definesti clar
profilurile celor pe care ii vizezi ca membri (implicit prospecti). Trebuie sa-i cunosti, sa stii ce interese au, ce le place, ce isi doresc, care sunt problemele lor si tu sa vii cu solutiile.
Ca sa construiesti o comunitate solida pe online si addicted in jurul brandului tau trebuie sa sti urmatoarele: comunitatea nu este despre tine, produsele, serviciile, compania ta, obiectivele tale… Este vorba despre EI, prospectii, clientii existenti, fanii, prietenii, partenerii tai, interesele, nevoile, scopurile si dorintele acestora.
Transformarea membrilor comunitatii online in consumatori implica timp si dedicare. Ascultarea comunitatii, indiferent
daca este vorba despre feedback negativ sau pozitiv, te ajuta sa vezi anumite aspecte esentiale care fie atrag si fidelizeaza consumatorii, fie ii fac sa se departeze de brand si produse. Fiecare dintre cele doua tipuri de feedback iti ofera informatii extrem de valoroase pentru deciziile viitoare de business.
Trebuie sa arati respect fata de cei din comunitatea online care este alaturi de tine si sa le raspunzi la orice comentariu (nu vorbim aici de injurii, jigniri, atacuri aiurea, comentarii facute te tampiti plictisiti etc. – care normal, trebuie sterse). Faptul ca interactionezi si comunici cu membrii comunitatii ajuta la imbunatatirea reputatiei online a business-ului tau.
Social Media inseamna umanizarea businessului si comunicarea bidirectionala cu consumatorii, de aceea nu este indicat ca business sa folosesti mesaje identice cu cele din media traditionala (tv, radio, print etc.), mesaje unidirectionale care iti intrerup activitatea si te agaseaza de cele mai multe ori.
Fii transparent, deschis la dialog si interactiune, asculta, ofera celor din comunitate ceea ce au nevoie si ceea ce le face placere, fara a-i stresa cu mesaje referitoare la cat de bune sunt produsele/compania/serviciile tale. Iar atunci cand vrei sa comunici lansari de produse, evenimente etc. incearca sa o faci intr-un mod care sa le arate celorlalti ca pentru ei au loc toate acestea si ca ei sunt cei mai importanti in toata povestea.
O prezentare interesanta despre Social Media si construirea comunitatilor pe online aveti aici:
Like pentru articol!
Multumesc frumos! 🙂