In momentul in care ai fost interesat sa cumperi ceva anume nu ai intrat pe Google sa cauti iar site-urile pe care le-ai accesat au fost cele de pe primele locuri (sigur ai intrat si pe linkurile sponsorizate, dar despre asta discutam mai tarziu)? Iar daca ai mers si mai departe, adica sa comanzi, ai facut-o pe baza increderii in site-urile de pe primele pozitii in rezultatele de cautare Google, asa este?
Haideti sa vedem ce se intampla fara SEO: simplu, nu apari pentru cuvinte cheie principale si care fac parte din business-ul tau/domeniul tau de activitate.
Intram direct in problema si iata cateva aspecte de baza SEO de care trebuie tinut cont: continutul sa poata fi accesat de „robotii” motoarelor de cautare, sa fie actualizat periodic, sa fie structurat logic pe categorii sau topicuri, sa existe cuvinte cheie in continut si in denumirile linkurilor interne, sa aiba cat mai multe linkuri de calitate de pe alte site-uri.
Deci SEO pe scurt inseamna: Keywords, search and user friendly site, link building.
Sa vorbim putin despre fiecare:
Alegerea keywords este pasul esential pentru procesul de optimizare, intrucat daca nu alegi keywords care trebuie, toata munca ta va fi in zadar. Asa ca incepi cu analiza si research keywords si aduni o multime de keywords de la consumatori, de la cei din companie care intra in contact cu consumatorii, de la concurenti etc. Apoi trebuie sa le filtrezi in functie de popularitatea pe motoarele de cautare, de concurenta si de relevanta pentru site-ul tau.
Foloseste keywords alese pentru optimizarea site-ului la nivel de pagina (on page) – title, meta tags, continut, alt
imagini, denumiri linkuri interne – si la nivel extern, pentru link building (off page).
Pentru link building dar si pentru cresterea vizibilitatii online, este recomandat sa folosesti social media. Astfel ai Google+ noua retea sociala aparuta si o serie de canale sociale care pot fi utilizate cu succes si pot ajuta la atat la imbunatatirea pozitionarii in motoarele de cautare, cat si la cresterea vizibilitatii online (Facebook, Twitter, Linkedin, site-uri pentru sharing imagini, video, documente, prezentari, Bloguri si altele).
Unele retele sociale au dofollow altele nofollow pentru linkurile postate, insa desi cazul ideal este ca linkurile sa fie dofollow pentru a ajuta la page rank si link juice, totusi si linkurile nofollow sunt citite de Google si pot ajuta prin asocierea denumirii linkului (care sa contina keywords), in plus contribuie la cresterea vizibilitatii online, lucru care poate duce cresterea numarului de linkuri preluate pe site-uri dofollow (bloguri, retele sociale, forumuri, etc.).
Un site search friendly inseamna ca poate fi citit si indexat de Google fara probleme sau altfel spus, este „crawlabil”. Este important acum sa fie si cat mai user friendly, altfel spus sa pastreze vizitatorii un timp indelungat, sa-i indemne sa-l recomande si altora, sa aiba o navigare usoara si logica astfel incat cei interesati sa gaseasca repede ceea ce doresc, fara sa fie nevoie sa browseze sute de pagini sau sa dea nu stiu cate clickuri. Informatiile importante pentru useri ar trebui sa se regaseasca pe primele 3 nivele ale structurii site-ului.
Pentru cresterea traficului, implicit a publicului vizat, combinatia SEO & Social Media este ideala. Insa voi vorbi despre Social Media mai mult intr-un articol viitor, lafel si despre promovarea platita pe motoarele de cautare.
Iata un video despre SEO si importanta acestuia in generarea de conversii, cu detalii si exemple: