Modul in care concepi textele pentru ad-urile Google te poate apropia sau departa de rezultatele pe care le urmaresti pentru o campanie Google pe search. Dupa etapa de keywords research (despre care vorbim in urmatorul articol), crearea ad-urilor reprezinta un al doilea pas care necesita atentie, timp si creativitate.
Mai jos sunt 13 pasi care sa te ajute in construirea unor ad-uri relevante pentru audienta si pentru obiectivele dorite:
1. Ca sa poti scrie ad-uri eficiente si relevante, mai intai grupeaza cat mai specific cuvintele cheie din campanie. In acest sens, daca ai o lista de keywords mare, este de preferat sa ai zeci sau sute de grupuri de ad-uri, fiecare cu 10-15 keywords specifice si inrudite.
2. Ad-ul trebuie sa reflecte atat interogarea de cautare efectuata in google de o persoana interesata, cat si cuvintele cheie adaugate in campanie. In functie de audienta pe care o vizezi, este necesar sa utilizezi un limbaj comun cu aceasta, fara a apela la termeni tehnici, la jargon.
3. Mesajul sa fie clar si sa contina cuvinte cheie pe care audienta le foloseste ca interogari de cautare, precum si atunci cand discuta despre produsul/serviciul pe care il promovezi. Ca sa te familiarizezi cu limbajul utilizat, intra pe forumuri dedicate, grupuri de discutii, comunitati etc.
4. Ad-ul Google este interfata intre tine si consumatori, este de multe ori prima interactiune a consumatorului cu produsele/serviciile tale. El trebuie sa inteleaga ce ii oferi si de ce sa te aleaga pe tine si nu concurenta. Noteaza-ti care sunt acele elemente diferentiatoare ale brandului, produselor/serviciilor tale – USPs (Unique selling propositions), care te ajuta sa te evidentiezi din multime, si utilizeaza-le in ad-uri. Poti testa mai multe USPs in mesaje si mentine pe acelea care te reprezinta cu adevarat si cu care rezoneaza audienta.
5. Noteaza-ti obiectivele pe care doresti sa le indeplineasca ad-urile: sa-ti aduca trafic mai mult pe site, deci sa aiba o CTR (rata de click) buna, sa-ti aduca mai multe conversii, o rata de conversie mai mare. Adaptezi mesajul, in functie de obiective.
6. Intrucat de cele mai multe ori, persoana care ajunge pe landing page-ul tau din ad-ul de pe google search, are deja ceva informatii legate de ceea ce doreste (nu cauti „masina de spalat vase”, daca nu stii ce vrei, evident). Campaniile pe Google Display in schimb transmit mesajul tau unei audiente care nu cauta neaparat la acel moment ceea ce oferi tu; de aceea, pentru awareness brand si produse/servicii, este indicata o astfel de campanie, pe site-uri vizitate in principal de cei care se potrivesc cu target persona/profilul cumparatorului ideal al produselor tale.
7. Pe langa USPs, identifica beneficiile pe care le poate aduce produsul tau consumatorului. Noteaza-ti raspunsul la intrebarea: cu ce il poate ajuta produsul/serviciul tau? Ii face viata mai usoara, il ajuta sa sa-si gestioneze mai bine timpul, ii ofera confort, siguranta, sanatate etc?
8. Gandeste-te mai intai la ce isi doresc oamenii in general: sanatate, bani, timp, apreciere, control, independenta, o cariera, promovari, apartenenta, dragoste etc. Plecand de la acestea si combinand cu ceea ce ofera produsul tau, poti identifica beneficiile pentru cel care se decide sa cumpere produsele tale. Poti avea un mix de beneficii, concrete si emotionale. Foloseste-le in ad-uri.
9. Ad-urile trebuie sa respecte politicile editoriale ale Google, respectiv sa fie corect scrise din punct de vedere gramatical, sa nu abuzeze de utilizarea literelor mari, a semnelor de punctuatie, simbolurilor, repetitiilor de cuvinte, evident sa nu contina cuvinte sau exprimari obscene, instigatoare, rasiste etc.
10. Ceea ce spui in ad sa fie real. Nu cosmetiza si nu comunica lucruri care nu sunt adevarate. Experienta promisa in ad si pe care o detaliezi in landing page, sa fie intocmai cum ai descris-o, implicit produsele/serviciile. Inducand in eroare consumatorii si inselandu-le asteptarile reprezinta o cale sigura spre esec la nivel de business.
11. In ad poti include informatii, preturi, promotii etc. Foloseste numere – daca ai discounturi, preturi (si nu numai), testand variante cu si fara, pentru a identifica varianta preferata de useri si care implicit are cel mai mare CTR sau CR.
10. Adauga un CTA (call to action) clar. Spune-le efectiv vizitatorilor ce anume ii indemni sa faca odata ajunsi pe site-ul tau: sa cumpere, sa afle detalii, sa se aboneze, sa se inscrie etc.
11. Landing page-ul, respectiv pagina catre care ii directionezi pe vizitatori, sa contina detalierea a ceea ce ai promis in ad , sa fie relevanta pentru mesaj si cuvintele cheie din respectivul grup.
12. Foloseste extensiile de ad-uri pentru optimizare. Extensiile de anunturi sunt o prelungire a ad-ului, o serie de informatii suplimentare si relevante pentru vizitatori, care pe o parte il ajuta pe acesta sa ajunga mai repede la ceea ce cauta, pe de alta parte il amotiveaza pe acesta sa interactioneze cu ad-ul tau. Extensiile de ad-uri pot fi: sitelinkuri – linkuri catre alte pagini de pe site-ul tau, extensii de apel – numere de telefon de contact, de locatie (pentru restaurante, hoteluri, gradinite etc. – deci business-uri pentru care locatia este o componenta esentiala), extensii de aplicatie – care directioneaza vizitatorii catre google play, app store sau genereaza descarcarea aplicatiei, extensiile de opinii. Sunt si unele extensii mai noi, denumite callouts sau instiintari, ce reprezinta informatii suplimentare ce se pot adauga la mesajul din ad. Despre extensii detaliez intr-un articol viitor, fiindca este de povestit.
13. Testeaza, testeaza, testeaza. In fiecare grup de ad-uri adauga cel putin 2 variante, pe care sa le testezi si sa identifici varianta castigatoare. Ulterior, testezi din nou, cu o alta varianta. Poti testa diferite USPs, beneficii, calls to action, headlines. Ai destul de putine caractere la dispozitie (headline = 25, rand 1 ad = 35, rand 2 ad = 35, display URL = 35, destination URL = 1024), asa ca vei avea nevoie de creativitate si inspiratie, precum si de cat mai multe informatii despre brandul si produsele pe care le oferi.
Mai sunt si alte lucruri de avut in vedere la creare ad-urilor text, dar acestea sunt printre cele mai importante.
Succes si spor la scris!