Motoarele de cautare (google, bing, yahoo etc.) utilizeaza niste „roboti”, „crawlers” sau „spiders” care identifica paginile, fisierele, video, imaginile etc. si le indexeaza. Aceste programe identifica paginile si fisierele unui site prin intermediul linkurilor. Apoi stocheaza pe servere numai anumite parti relevante, pe care sa le „scoata in fata” ca rezultate ale cautarii, atunci cand sunt cautari ce au legatura cu respectivele pagini, fisiere.
Google, precum si celelalte motoare de cautare, urmaresc sa ofere rezultate relevante si de calitate celor care cauta anumite informatii prin intermediul lor. Pentru Google de exemplu, relevanta este cuvantul cheie in ceea ce priveste atat partea de rezultate organice cat si partea de reclama Adwords.
Un alt rol important al „spider”-ilor este sa pozitioneze paginile indexate, in functie de relevanta (of course:) ) pentru anumite expresii de cautare si importanta. Aici intervine SEO, astfel cu cat un site este mai bine optimizat si are continut de calitate, lafel de optimizat, atunci sunt toate sansele sa fie pozitionat in top-ul rezultatelor de cautare.
Poate te intrebi unde stocheaza „spideri”-i milioane si milioane de pagini, fisiere, imagini, in fiecare zi – pardon, in fiecare secunda; exista centre de date uriase, plasate in toate orasele lumii, care contin mii de calculatoare ce au capacitatea sa proceseze cantitati foarte mari de informatie.
Revin la cele doua cuvinte magice pentru motoarele de cautare: relevanta si importanta, in functie de care este identificata o pagina si pozitionata in rezultatele cautarii. Relevanta implica oferirea utilizatorilor informatiile pe care le cauta si informatii inrudite, iar importanta este interpretata ca fiind popularitatea unui site. Astfel cu cat un site este mai popular, cu atat inseamna ca are continut valoros. Exista elemente de masurare a popularitatii unui site iar identificarea acesteia se face prin intermediul unor algoritmi complecsi, specifici fiecarui motor de cautare.
Google de exemplu, recomanda urmatoarele pentru ca site-ul sa fie cat mai bine pozitionat in rezultatele de cautare:
– site-ul sa aiba o structura ierarhica de linkuri cat mai clara iar fiecare pagina din site trebuie sa poata fi accesata din cel putin un link static;
– continutul sa fie relevant iar textele sa descrie cat mai bine domeniul site-ului; atentie la title si atributul Alt, sa fie cat mai descriptive si sugestive;
– crearea paginilor web in primul rand pentru useri, nu pentru motoarele de cautare;
– numarul de linkuri catre o anumita pagina sa nu fie mai mare de 100.